Tension and Trauma Reducing Exercises (TRE) en bevallen

Afgelopen zondag, 1 november 2015, heb ik deelgenomen aan een introductiecursus over TRE – Tension and Trauma Releasing Exercises. Een vriendin had me op TRE gewezen als iets dat kon helpen bij de bevalling en het opvangen van weeen dmv natuurlijke trillingen die uit je eigen lichaam emaneren, dat resoneerde letterlijk bij me. Ik kan het me niet bewust herinneren, maar het moet bijna wel dat ik getrild heb bij mijn vorige bevalling en ik verwacht dat ik er toen juist averechts mee om ging (wat niet wil zeggen dat het trillen waarschijnlijk dezelfde heilzame – ontspannende – werking had zoals hieronder beschreven).  Tot mijn verbazing bleek de cursus niet om een zwangerschapscursus te gaan, maar was ik juist de enige zwangere terwijl de rest er zat wegens stress-klachten of fysieke klachten, of een combinatie van de twee. Graag wil ik hiermee bijdragen aan de bekendheid van TRE, want ik denk dat het voor veel mensen voordelen kan hebben. In dit geval wil ik echter specifiek ingaan op het gebruik van TRE tijdens de bevalling.

Wat is TRE?

TRE staat voor Tension and Trauma Releasing Exercises
(vrij vertaald: trauma- en spanningsreducerende oefeningen)

TRE is ontworpen om mensen te helpen, die een ervaring hebben meegemaakt variërend van milde stress tot ernstige trauma’s (zowel fysisch – zoals een auto ongeluk – als psychisch -  zoals stressvolle situaties op het werk). TRE wordt beschreven als tappend in het zelfhelend vermogen van het lichaam en dat kan worden aangewend als zelfhulpmethode om zowel fysieke klachten door trauma’s als van dagelijkse stress te verminderen.

TRE omvat een serie van zes oefeningen, die trillingen opwekken zoals zoogdieren ook gaan trillen/schudden na een stressmoment. Dit trillen lijkt te helpen bij de verwerking van de stress en voorkomt klachten achteraf. Letterlijk zie je dieren na het trillen vaak verder gaan met hun leven alsof er niks gebeurd is. De oefeningen lokken dit trillen en of schudden uit en helpen diepe langdurige spanning in het lichaam los te maken. Na een tril sessie zal men zich heerlijk ontspannen voelen, net als na een massage.

TRE en de bevalling

Bij het beoefenen van TRE merk je dat de trillingen in flagen komen en dat als reactie op het trillen de ademhaling direct dieper en langer wordt, waardoor het lichaam eigenlijk ontspant. Mede daardoor kan het tijdens weeen (al trillend) helpen om pijn op te vangen en te ontspannen (zoals met yoga en ademhalings-oefeningen ook wordt nagestreeft).

Bij het beoefenen van TRE leer je zelf trillingen op te wekken op een gecontroleerde manier, zodat ze niet overweldigend worden. Bij een bevalling is de kans groot dat trillen vanzelf begint (dit is bekend en beschreven in literatuur over bevallen), maar TRE wordt nog niet geleerd bij zwangerschapslessen (wel wordt het in sommige traditionele culturen zoals bij de Swahili toegepast bij de bevalling). Officieel kan de TRE organisatie toepassing bij zwangerschap of bevalling ook niet aanbevelen, want er is nog geen wetenschappelijk onderzoek over het nut of gevaar van TRE toepassing bij de bevalling gedaan. Ervaring met TRE voor de bevalling kan echter helpen de trillingen te herkennen als ze voorkomen en te weten hoe er mee om te gaan. Dat kan zelfvertrouwen geven, wat het hele bevalproces weer ten goede komt.

Nienja Brouwer heeft een engelstalig blog-artikel geschreven over TRE tijdens de bevalling, inclusief een youtube film van haar eigen trillingen tijdens de weeen - http://www.nienjabrouwer.nl/6-tre-during-birth/

Interessant is dat babies kennelijk ook al trillen in onze buiken. Wellicht herkenbaar voor de aanstaande moeders - http://www.nienjabrouwer.nl/do-babys-tremor-inside-the-womb/

TRE in Amerika en Nederland

TRE is in Amerika ontwikkeld, met name voor oud-militairen die met trauma’s uit oorlogsgebied terugkwamen. Het trillen was al in de jaren 80 bekend, maar werd toen in combinatie met psychotherapie toegepast (voor zover ik dat goed navertel). De grondlegger van TRE zoals onder die naam toegepast, David Berceli, heeft eigenlijk alle poespas weggedaan zodat enkel de helende werking van (gecontroleerd) trillen nu over blijft. In Nederland zijn maar een paar opgeleide TRE docenten, maar hun aantal groeit want inmiddels kun je in Nederland ook de opleiding tot TRE instructeur volgen.

Nienja Brouwer was een van de eerste Nederlanders die TRE instructeur werd. In 2014 beviel zij van haar eerste kindje en paste TRE toe zowel tijdens haar zwangerschap als tijdens de bevalling.

Referenties

Dit blog is gebaseerd op mijn eigen ervaring met TRE, verkregen in een workshop gegeven door Nienja Brouwer; blogs en informatie van de website van Nienja brouwer en de achterflap van een boek (zie 1e afbeelding) over TRE en te krijgen op bol.com

This entry was posted in Personal. Bookmark the permalink.

Comments are closed.