Over Pukkelpop 2011


Pukkelpop 2011 begon als een zonovergoten veelbelovend festivalweekend, maar een storm maakte een einde aan alle pret nog zelfs voor het weekend begon. Op vrijdag avond 18.00 sloeg de storm toe en takelde het terrein van Pukkelpop ongenadig toe. In 20 minuten schijnt 36 liter per m2 gevallen te zijn. Hagelstenen van 4 cm doorsnee. Windsnelheden van 160 km/uur, windkracht 12. Vanuit helikopters schijnt een streep van ravage, 60 m breed en enkele kilometers lang te zien te zijn.

Ongeveer 60.000 bezoekers waren op dat moment op het festivalterrein en de camping van Pukkelpop. Velen probeerden te schuilen in de tenten, maar die bleken niet allemaal bestand tegen het noodweer. Tenten stortten in, bomen vielen om en gigantische takken en containers vlogen door de lucht.

Er vielen zeker 5 doden, 10 zwaargewonden en 140 gewonden. Alle doden waren Belgisch en varieerden in leeftijd van 15 tot 59 jaar. Onder de zwaargewonden waren 3 Nederlanders.

Pukkelpop right after the storm

Hulpverlening kwam erg snel op gang. Wijzelf hebben eigenlijk geen gewonden gezien. Wel zagen we de ravage die de storm achterliet en de ontgoochelde en vluchtende overlevers. Zij pakten snel hun spullen om elders de nacht door te brengen. Een groot deel van de camping stond immers blank of was weggewaaid.

Ook de inwoners van Hasselt deden wat zij konden om slachtoffers te helpen. Op twitter werden hashtags gebruikt om aan te geven dat mensen ‘ok’ waren, of zij onderdak nodig hadden of konden aanbieden, of een lift naar een veilige plek. De organisatie zorgde voor noodopvang voor de nacht en er werden extra treinen en bussen ingezet om mensen thuis te krijgen.

Wat gebeurde was niet te voorzien. Zelfs als de festivalgangers op de hoogte waren van het weeralarm ‘code Oranje’, dan was waarschijnlijk hetzelfde gebeurd. Want hoe moesten wij weten welke windkracht er was? De tenten zouden winkracht negen aankunnen, maar niet de 12 die wij kregen. We kunnen lering trekken uit het gebeurde om festivals in de toekomst veiliger te maken, maar dit had niet kunnen worden voorkomen. Sterker nog, ook in de toekomst zullen er slachtoffers vallen als er zo’n storm over het land raast. Daar is geen festival voor nodig.

Wij hopen vurig dat dit niet het einde van Pukkelpop zal betekenen. Wat gebeurde is verschrikkelijk, maar wij waren daar omdat we Pukkelpop geweldig vinden. En dat is onveranderd. Als je beseft hoe snel en makkelijk leven en geliefden van je weg kunnen vallen, wil je niks anders meer dan van het leven genieten en het leven vieren. Dat was precies wat we op Pukkelpop wouden doen, dus wij hopen dat er snel weer een pukkelpop zal zijn!

Ik heb mijn beleving van de storm op Pukkelpop volledig uitgeschreven. Gedeeltelijk zodat vrienden en familie kunnen lezen hoe wij de storm doorkwamen, gedeeltelijk om zelf het gebeurde te verwerken. Wij hebben bijna niks meegemaakt vergeleken met veel andere mensen. Toch waren we enkele dagen flink aangeslagen en ontdaan. Wat gebeurd is, is verschrikkelijk. Wij zijn enkel dankbaar dat we het er zo goed vanaf hebben gebracht en denken aan degenen die minder geluk hadden – en hun familie.

Het volgende filmpje is een compilate van de vele verschrikkelijke beelden die door bezoekers geschoten zijn met hun telefoons. Sommige beelden kunnen schokkend zijn.

Help de slachtoffers en hun families door uw steun te betuigen. Kent u iemand die er geweest is? Vraag dan wat zij hebben meegemaakt. Het helpt bij de verwerking.


This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.