Reis naar Burkina met Stichting Faso

18 februari 2011

De koffer is gepakt, de eerste mallarone tablet geslikt. Vandaag vertrekken we voor zo’n 14 dagen naar Burkina Faso. We zijn Cees, Adriënne, Petra en ik (Cheryl). Als vertegenwoordigers van Stichting Faso bezoeken we de eerste week Midebdo en omgeving, gelegen in het zuiden van Burkina Faso. De tweede week gaan we allen onze eigen weg.

Voor mij en Cees is dit zeker niet de eerste keer dat we naar Burkina gaan. Cees heeft het land en Midebdo al vele maken bezocht als voorzitter van stichting Faso. Ikzelf heb er als kind gewoond en ga nu voor het eerst in 16 jaar terug. Ik zal niet het dorp bezoeken waar ik ben opgegroeid, maar het zal zeker een gelukkig weerzien zijn en een bijzondere reis. Voor Adriënne wordt het wel de eerste keer en volgens mij staat ze te trappelen van ongeduld. We hebben danook erg mooie verhalen gehoord van de andere bestuursleden van de stichting die de reis eerder ook al maakten. Petra ken ik nog niet, en ik weet dus niet of ze er al eens geweest was. We ontdekken het zo op Schiphol.

Stichting Faso

Stichting Faso

Stichting Faso is al een tiental jaren actief in Burkina Faso en ondersteunt al een aantal jaren Midebdo en omgeving. Tot nu toe werden met name 2 basisscholen en een middelbare school gesteund. Ook zijn er twee nieuwe putten gerealsieerd in de omgeving van Midebdo.
Ook voor 2011 zal Impulsis door middel van medefinanciering St. Faso ondersteunen met de realisatie voor nieuwe projecten. Deze verdubbeling van het geld wat we van donateurs binnen krijgen maakt het mogelijk om in 2011 een ambitieus programma uit te gaan voeren. Tijdens de komende reis zullen we danook met onze ‘implementing agency’ en de verschillende ‘stakeholders’ praten. Met andere woorden onze partner in Burkina (het AFDC) en de verschillende belanghebbenden: het locale bestuur (de burgemeester en gemeenteraad), ouderraden van de scholen, vrouwen groepen etc. Natuurlijk zullen we ook diverse contactpersonen van ons bezoeken.

Midebdo

Midebdo en omgeving is erg arm. Voor zover ik begrepen heb mag ik lemen hutjes verwachten en een week lang leven zonder stromend water en electriciteit. Om midebdo te bereiken huren we een 4×4 met chauffeur. Anders kom je er kennelijk niet! Tijdens ons bezoek zitten we aan het eind van de regentijd. Ik verwacht dus een uitgedroogd landschap. Weliswaar wel met gras en begroeiing, maar zeker niet fris en groen. Mogelijk dat zelfs de Harmattan nog waait, de hete, stoffige woestijnwind.

Programma voor 2011

Een kleine greep van wat voor 2011 op het programma staat van Stichting Faso:

  • Een mediatheek voor de middelbare school
  • Internet op de middelbare school
  • Zonnecellampen voor leerlingen om ’s avond huiswerk te maken
  • Start van een werkplaats als werkgelegenheid voor jongeren
  • Een microcrediet programma om ondernemerschap te bevorderen
  • Aanleg van twee nieuwe putten en reparatie van bestaande putten
  • Besluitvorming over een aan te leggen waterreservoir
  • Omdat ik aardwetenschapper ben en bij IGRAC en Deltares werk, heb ik de portefeuille water gekregen. Dat betekent dat ik de laatste 2 punten van het programma mag begeleiden. Ik kijk er erg naar uit om de mensen te ontmoeten met wie we dit doen en voor wie we dit doen.

    Ik heb enkele foto’s toegevoegd uit mijn jonge jaren in Burkina. We woonden toen in Tougan, in het noorden van het land.


    de supermarkteen ritueel

    This entry was posted in Personal, travels. Bookmark the permalink.

    Comments are closed.