Nederlanders en vrijwilligerwerk

Nu.nl heeft recent twee artikeltjes geplaatst over vrijwilligerswerk:

1) Nederland telt ruim 5,5 miljoen vrijwilligers die samen goed zijn voor 560.000 voltijdsbanen. De economische waarde daarvan is, afhankelijk van het uurloon dat wordt gehanteerd, tussen de 5 en de 20 miljard euro (bron: De Nederlandse Bank, DNB)

2) In Nederland zijn vergeleken met andere Europese landen verhoudingsgewijs de meeste vrijwilligers actief. Een op de vijf Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Ze zetten zich gemiddeld zo’n vijf uur per week onbetaald in voor organisaties (bron: het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS)

Volgens DNB zouden sportverenigingen zonder vrijwilligers torenhoge contributies moeten vragen en zouden scholen nauwelijks meer kunnen functioneren. Zonder de 3,5 miljoen mantelzorgers zouden de kosten van de zorg met 4 tot 7 miljard euro stijgen.

Verder is volgens het CBS Het vertrouwen in de medemens en in maatschappelijke en politieke instellingen in Nederland groter dan in vrijwel alle andere Europese landen en groeit de participatie en het vertrouwen in de samenleving en de politiek. 

De informatie komt natuurlijk van twee verschillende bronnen, maar het strookt niet echt met elkaar terwijl het wel ongeveer tegelijk is gepubliceerd (in dezelfde maand voor zover ik weet). De vrijwilligers van de DNB doen kennelijk voor 4 uur per week vrijwilligerswerk (CBS zegt gemiddeld 5 uur), en dat tegen tarieven van wel 200 tot 900 euro per uur! Tenminste, de vrijwilligers krijgen natuurlijk niets, maar dat is de waardering die de DNB kennelijk toekent aan het vrijwilligerswerk. Het doet me afvragen of ze zelf soms ook zoveel verdienen? Maar waarschijnlijk gaat het gewoon om het foutief overnemen van informatie door een tussenpersoon/journalist…

Want merkwaardig genoeg worden mantelzorgers daarentegen wel voor maar 20 euro per uur gewaardeerd door de DNB. 3,5 miljoen mantelzorgers besparen de zorg elk zo’n 2000 euro. Per jaar klinkt mij dat als weinig in de oren, maar teruggerekend gaat het om zo’n 8 uur per week bij een tarief van 20 euro. Daar kan ik mij best wat bij voorstellen, dat is best realistisch.

Ik wou deze artikeltjes noemen, omdat ik zelf ook vrijwilligerswerk doe en me gesterkt voel te weten dat zoveel Nederlanders om hetzelfde geven als ik: hun medemens, de maatschappij. Dan denk ik aan sommige cynische mensen die ik ken en denk: open je ogen, de wereld is vol goedheid.
Maar wat mij betreft mag vrijwilligerswerk best wat beter gewaardeerd worden, maar dan natuurlijk niet zoals in bovenstaande kromme berekeningen; maar oprechte waardering voor eenieders inzet en de offers die gebracht worden.

Maar eigenlijk vind ik dat vrijwilligerswerk helemaal niet zou moeten bestaan. Ik geloof namelijk in marktwerking en als je iets gratis doet, dan verstoor je de markt. Als ik vrijwillig een website maak voor een vriend zijn bedrijfje, dan ontneem ik een professioneel web-bureau een potentiele klant. Bovendien moeten zij dan met hun prijzen dalen om met mij te kunnen concureren. Natuurlijk zijn zij professionals, en ik niet, dus als je hun meer betaalt, krijg je ook wel wat beters dan bij mij. Maar uiteindelijk heb ik dan dus 1 persoon geholpen, maar misschien wel een hele markt verstoord omdat anderen nu ook graag gratis/tegen weinig geld geholpen willen worden. Heb ik dan iets goeds gedaan? Of juist een hoop mensen een hoop armer?

This entry was posted in Maatschappij kritisch, Media, Socio-Eco-Logic, news. Bookmark the permalink.

Comments are closed.