Yes, het is 1 januari 2020! Morgen bestaat mijn onderneming 1 jaar! Wat was het een interessant jaar. Wat heb ik veel geleerd, wat is er veel gebeurd. Een jaar geleden had ik iets voor ogen. Ik heb eraan gewerkt, en ik heb het waargemaakt en toen besloot ik dat het niet voor mij was. Terug naar de tekentafel dus.

Voor mij, als onervaren ondernemer was dat wel een spannende tijd. Ik ben zo wie zo niet begiftigd met een overdaad aan zelfvertrouwen en ondernemen vergt veel zelfvertrouwen. Iedereen twijfelt aan je, en als niet aan jou, dan wel aan je idee. Dat wekt de indruk dat ondernemen alleen is weggelegd voor mensen die super slim zijn en die geniale en innovatieve ideeën hebben. Toch geloofde ik daar niet niet in. Ik vind mezelf niet super slim, geniaal of innovatief, maar toch geloofde ik dat ik kon ondernemen. Zelfs toen ik besloot dat mijn eerste idee hem niet was.

Kan dat dan? Ondernemer zijn, zonder een idee? Gelukkig vond ik daar snel een antwoord op: ja, dat kan. En ik ben niet de enige. Misschien zijn het juist wel de échte ondernemers bij wie de drang om te ondernemen groter is dan de kwaliteit van hun idee. Want hoe weet je of iets een goed idee is? Door het uit te proberen en te kijken hoe de markt reageert. Meten is weten.

Voorbeelden? Zarayda Groenhart is een voorbeeld van een ondernemer die wist dat ze wilde ondernemen, maar nog geen idee van wat ze zoudoen. En verder zijn er vele voorbeelden van 'serial-entrepreneurs'. Steve Jobs en Elon Musk zijn vast de bekendste voorbeelden. Daar voeg ik graag Eelco de Boer aan toe, een lichtend voorbeeld voor Nederlandse online ondernemers.

We zijn dus een jaar verder en ik sta voor de tweede keer in de startblokken.

Het afgelopen jaar heb ik een deeltijd baan aangenomen om mijn ondernemersavontuur geen avontuur voor mijn gezin te maken. Een financieel opvangnet leek mij handig, plus dat ik echt een fantastische baan haast in mijn schoot geworpen kreeg: docent geo-ict bij Aeres hogeschool in Almere, opleiding Geo, Media & Design. Een vak waar ik veel aan kan bijdragen en veel van kan leren. Een vak, ook, dat heel veel tijd kost. Mede reden dus waarom ik afgelopen jaar niet alle ondernemersdoelen gehaald heb die ik mij gesteld had, maar het bood me ook de tijd om de herpositionering van mijn onderneming eens goed door te denken.

Nu zitten we dan midden in de kerstvakantie en ik heb de afgelopen week kei hard gewerkt. Met resultaat: mijn onderneming is voor de tweede keer klaar voor de start. Deze keer met mijn Web-Meester programma.

2020 ga ik dus in met een knaller. Het komende jaar hoop ik veel ondernemers te helpen hun online marketing strategie beter uit te denken en in de praktijk te brengen. Dat geldt natuurlijk ook voor die van mijzelf. In blogs, vlogs en andere sociale media mogen jullie met mij meekijken en daarnaast ga ik een community opzetten voor like-minded entrepreneurs. Ik hoop dat je meedoet!

De beste wensen in 2020 en hopelijk tot ziens op een netwerk-event!