haha, we zitten al over de helft van februari, maar toch noem ik deze post maar de '2019 update'.

Kijk, dat zit zo: toen ik begon met ondernemen had ik iets voor over en nu ben ik bezig dat waar te maken. Maar voor mij is het ook een ontdekking hoe dat dan gaat en hoe je dat doet. Ik ben immers ook nog steeds een startup en doe het nu ook allemaal voor het eerst.

En ik merk dat ik met Social Media wel een beetje dat 'lief dagboek' syndroom heb. Misschien ken je dat nog uit je jeugd? Ik had dat toen ik tieners was: je schrijft een periode heel regelmatig in je dagboek, maar dan komt er de klad in. Want het leven gaat door en eigenlijk ben je gewoon druk met allerlei andere dingen, zoals LEVEN. Maar dan gebeurt er iets en ben je uit balans en heb je toch die behoefte om je bovenkamer eens op te ruimen. Je trekt dat dagboek uit de kast en begint:

'lief dagboek, ik heb al zo lang niet geschreven....'

En wat bij mij dan volgt is dat ik dan eigenlijk toch even langs alle belangrijke gebeurtenissen moet gaan die sinds mijn laatste schrijven hebben plaatsgevonden.

En dat herken ik dus ook in mijn Social Media-posting-gedrag. Je hebt een voornemen, er komt de klad in en dan ga je het weer oppakken. En heb ik behoefte het gat te dichten.

Dus, hierbij, een vrij lange video-boodschap waarin ik vertel over mijn eerste jaar als ondernemer en omdat ik me toch nog niet echt had voorgesteld vertel ik ook wat meer over mezelf (maar dat laat ik hier weg).

2019

Wat is er in 2019 en daarvoor allemaal gebeurd? Nou, halverwege 2018 werd het voor mij duidelijk dat het tijd werd om eens aan een andere baan te gaan denken. Maar wat dan? Op basis van mijn ervaringen als vlogger kwam ik tot de conclusie dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden en veel met sociale media wilde gaan doen. Eerst dacht ik webshops te gaan beheren en producten uit Afrika te gaan importeren.

Q1

In het eerste kwartaal van 2019 heb ik me dus vooral bezig gehouden met het opzetten van webshops. Jammer genoeg bleek het toch wel lastig te zijn om producten uit Afrika te importeren. Hier was kapitaal voor nodig; en bovendien is het heel moeilijk om de duurzame productie van de goederen te waarborgen. Iets wat voor mij wel heel belangrijk was en reden dus om het project op de langere baan te schuiven.

No alt text provided for this image

 

Webshops die ik in Q1 oprichtte waren Hipheuptasje.nl en actiepups.nl

Q2.

Als gevolg van het uitblijven van succes in Q1 besloten mijn man en ik dat het wellicht toch beter was om ook naar een baan te gaan uitkijken. De bodem van mijn reserves kwam immers rap in zicht. In Q2 ging ik hier dus mee aan de slag en al snel kwam ik iets fantastisch tegen: bij Aeres hogeschool in Almere was men op zoek naar een docent Geo-ICT voor 0.5fte. Dat leek me erg leuk en kon ik goed combineren met mijn ondernemerswens.

No alt text provided for this image

Q3.

In Q3 begon ik dus aan mijn nieuwe baan en dat bleek behoorlijk wat tijd te kosten. Ook al word ik maar 20 uur per week betaald, in het begin was ik echt veel meer ermee bezig. Sommige kennis moest worden opgefrist, andere dingen moesten worden uitgezocht en ten derde moest je het ook nog eens op een gestructureerde manier gaan overbrengen. Erg leuk, maar ook tijdrovend als je het goed wilt doen.

No alt text provided for this image

Q4.

En toen was het alweer Q4. Mijn werk bleef tijdrovend, maar ik begon ook weer wat tijd te vinden om aan mijn eigen onderneming te werken. Maar daar wilde ik een herpositionering doorvoeren: in plaats van me met webshops bezig te houden ben ik gaan zoeken naar wat ik nou EIGENLIJK ECHT met mijn leven, kennis en ervaring wilde doen. En toen kwam ik er op uit dat mijn levensmissie is om armoede de wereld uit te helpen en dat mijn meerwaarde voor de maatschappij erin ligt dat ik startende en worstelende ondernemers kan helpen om van hun onderneming een succes te maken. Waarbij ik succes definiëer als winstgevend.

No alt text provided for this image

 

Kerst 2019

In december 2019 bracht ik mijn websites op orde voor de nieuwe bedrijfsmissie en tijdens de kerstvakantie schreef ik een gratis e-boek waarin ik uitleg wat ik aan ondernemers te bieden heb: een succes-zekere strategie voor kennisondernemers, gebaseerd op 5 principes. Op 1 januari ging alles live en binnen 24 uur werd ik gecontacteerd door de eerste ondernemer die wel met mij in zee wilde.

en toen werd het weer stil.

Want ik moest weer les geven. Maar, niet getreurd, de basis is gelegd en vanaf daar gaan we nu, in 2020 weer verder werken. Dus over het vervolg lees je in een volgende post.